17.1.2012

Saumatkin ojennukseen

Aikojen alussa, kun aloin harrastaa tilkkujen yhteenompelua, yksi suurimmista AHAAA! kokemuksista oli se, kuinka ommellaan tilkkuja järjestyksessä yhteen.

On tilkkutäkkejä, joissa tehdään suuria blokkeja, mutta tässä esimerkissä tilkkutäkki tehdään pienistä paloista, jotka ovat melkein kaikki kaikki erivärisiä ja ainakin erisuuntiin meneviä tilkkuja, joiden kokoaminen yksittäisiksi blokeikisi ei ole järkevää.Aloitan työn levittämällä kaikki tilkut oikeille paikoilleen Suunnittelutaululle = lattialle. Siinä voi tilkkujen paikkaa vielä suunnitella ja muutella. Luin hyvän vinkin Tilkunviilaajan blogista; kun ottaa kameralla kuvan tilkkupinnasta, sommitteluvirheet tulevat paremmin esille.

Kun tilkut ovat oikeassa järjestuksessä käännän järjestyksessä oikeanpuoleisen tilkun vasemalla olevan päälle. (Tarkoituksenani on ommella pinosta oikeanpuolimmainen reuna.)


Näin saan rivin tilkuista jossa on 2 tilkkua päällekkäin oikeat puolet vastakkain. Kerään rivin käteeni ylhäältä alaspäin siten, että ensimmäiseksi ompelen ylimmän tilkkuparin ja viimeisenä alimmäisen. Näin tilkut pysyväy oikeassa järjestyksessä koko matkan.En leikkaaa tilkkuja irti toisistaan, vaan laitan ne potkönä silityslaudalle ja käännän ne ylös alas seuraavast ja silitän sauman vuorotellen ylös alas. Näin seuraavaa työvaihetta silmälläpitäen saunat kääntyvät valmiiksi oikein.


Jotta en sekoiaisi omaan näppäryyteeni, teen tämän tempun järjestyksessä joka riville. Laitan valmiin rivin aina takaisin paikoilleen jotta järjestys pysyy oikeana.

Kun kaikki rivit on kertaalleen ommeltu, leikkaan joka toisen yhdistävän langan poikki ja teen uuden ommeltavan rivin, jossa keskikohta on jo kiinni toisistaan. Käännän oikeanpuoleisen vasemman päälle, kerään kasan ja ompelen pötkönä oikeanpuoleisen sauman.

 Kun jokainen rivi on saatu ommeltua valmiiks, voidaan ne yhdistää. Ja yhdistäminen on helppoa. kun palat ovat valmiiksi kiinni jo toisissaan!
 Ja kuin ihmeen kaupalle  kaikki saumat ovat kauniisti myös takapuolella.

Ja tässä kaunis lopputulos myös toiselta puolen. Peiton koko on 115 cm * 165 cm

 En tikkaa peittoa itse vaan odotan että saan Gammill Statler Stitcherin.

Pidän tästä mallista kovasti. Tähtikuvio on tuttu, käytin sitä jo  tehdessäni Nuku Nuku Nurmilintu peittoa.  Uuteen asetteluun olen ottanut mallia täältä.

7 kommenttia:

 1. Tämä on tosi kiva malli ja kivat värit olet siihen laittanut. Mieli tekis tehdä sitä itsekin mutta keskeneräiset on ensin ommeltava, sitten vasta suunnittelen uutta;)

  VastaaPoista
 2. Vähän niinkuin television ohjelmakarttaa laatisi.
  Näyttää olevan väritelevision ohjelmaa.
  -L.

  VastaaPoista
 3. I love that quilt! It looks like it would be hard to keep organized.

  VastaaPoista
 4. Wau! Tämä tähtisade on upea. Tähän sivuun palaan, kun seuraavan kerran teen jotain säntillistä. Nuo ompelujärjestysohjeet osuivat nappiin.

  VastaaPoista
 5. Wow! Värit ovat upeasti kohdallaan ja toteutus hieno. Tätä on ilo katsella. Sitten kun saat sen ihmekoneen, haluan olla ensimmäisenä ihailemassa sitä.

  VastaaPoista
 6. Upea tähtikuviopeitto! Tykkään sun versiostasi vielä enemmän kuin omana esikuvanani olleesta Oh, Franssonin hienosta peitosta. Stitcherin näkemistä (ja kokemista) odotetaan täälläkin!

  VastaaPoista
 7. Underbart! Jag blir glad när jag ser det!
  Kram, Kristin i Borås
  P.S. Din svenska är utmärkt :D

  VastaaPoista