17.9.2013

St-Marie-aux-Mines matkakertomus

Joka vuosi syyskuun puolessa välissä on vanhassa kaivoskaupungissa St-Marie-aux-Minessa valtava tilkkutyötapahtuma. Kaupungissa on toiminut myös kukoistava kangasteollisuus ja sieltä on myös lähtöisin amish- liike ja siksi kaupunki onkin luonnostaan loistava paikka toimia Euroopan laajuisen European Patchwork tapahtuman isäntäkaupunkina. Kaupunki sijaitsee Alsacessa hieman viiniviljelmien laidalla. Muuten hiljainen kaupunki kuhisee innokkaita rouvia tilkkutapahtuman aikana, mutta kyllä siellä miehiäkin on, lähinnä kantamassa raskaita ostoskasseja.

Näyttelyt sijaitsevat 4 kylässä ja jokainen julkinen rakennus, pääasiassa kirkot, ovat saaneet omansa. Vain harva aikainen onnekas löytää parkkipaikan, kylien välillä kuljetaan ilmaisilla busseilla, mikä onkin kätevää. Hotelleja ei ole, yöpymiset ovat kauempana olevissa kaupungeissa.

Minä ja kaksi tilkkuilevaa ystävääni matkasimme siis ko tapahtumaan. Lähdimme jo keskiviikkona, jotta varmasti olisimme torstaina ensimmäisenä oven takana. Kolmen päivän ajan kiersimne näyttelyjä, otimme satoja kuvia ( minä otin 564), lepuutimme taiteellista vaikutelmaa kiertelemällä myymälähallissa, jossa myös oli valtavaa värien ja printtien ilotulitusta. Illalla hotelissa olimme hyvin väsyneitä, hyvä jos jaksoimme raahautua jonnekin syömään.

Esillä oli perinteisiä, kokeilevia ja moderneja tilkku- ja kangastöitä. Jokainen löysi varmasti suosikkinsa tästä mielettömästä tarjonnasta. Voisi luulla että pää menisi sekaisin, mutta ise asiassa oma maku vahvistui, mutta myös avautui vastaanottamaan muitakin taide-elämyksiä.

Koska olen perinteisen tilkkutyön ja tekniikan ystävä, nautin suunnattomasti ensimmäisestä näyttelystä, jossa oli vanhoja 1830- luvun tilkkutöitä. Työt kuuluivat yksityiseen kokoelmaan ja niitä ei oltu käytetty. Töissä oli repeämiä ja joistain puuttui jopa palanen. Tilkut oli voitu koota paloista, töistä näkyi, että kankaita oli käytetty viimeiseen palaan asti.

Tässä joitain suosikkejani, mutta jatkan esittelyä myöhemmin.

 Caroline Danby Cutout Chintz Album, GB, 1815 - 1820  (236 * 271)
Tilkkutyön kaikki kuvat oli aplikoitu


Hexagon Flower Mosaic Stripes, GB, 1840, (205 * 256)


Sheila Walwyn; Sunset at Okakujo,  South Africa, 2004  (98 * 128)Viimeisenä päivänä sain ystäviltäni lahjaksi näin ihanan sormuksen. En voinut sanoa muuta kuin Tahdon : D  Sormus on varattu tärkeimmälle neulalleni.
9 kommenttia:

 1. Oon aika kateellinen tuosta reissusta. Polveni ei taitaisi kuitenkaan kestää tuollaista määrää näyttelyjä.

  VastaaPoista
 2. Tuo paikka on vielä näkemättä, jonain vuonna se täytyy kyllä ehdottomasti ottaa ohjelmaan! Kiitos, kun laitat kuvia tänne näytille.

  VastaaPoista
 3. Alcasessa olen aikaa, aikaa sitten käynyt juuri syyskuussa ja silloin näin siellä mainoksia tästä tapahtumasta ja ajattelin, että olisi kiva käydä, ehkä joskus... kiva kun laitat kuvia tänne meidän muidenkin nähtäväksi, kiitos siitä!

  VastaaPoista
 4. Voi ei... tuonne kun joskus pääsisi! Sitähän voisi viritellä vaikka tilkkubloggareiden yhteisreissuna...

  VastaaPoista
 5. Hienoja töitä ovat nämäkin. Kiva kun Tilkunviilaaja laittoi oman mieltymyksensä mukaisia kuvia ja sinulla samoin, saamme jo kaksi erilaista kuvakertomusta.

  VastaaPoista
 6. Thank you for these photos. It looks like you really enjoyed yourself.

  VastaaPoista
 7. Voi kun olisi ollut ihanaa päästä käymään Alsacessa, olen niiiiiin kade että.....!!!!!

  VastaaPoista
 8. Hei,

  yritin kovasti kuulostella, mutta en kuullut kenenkään puhuvan Suomea Hopealaaksossa, harmi, olisi ollut kiva nähdä.

  Tilkkuterveisin
  helena

  VastaaPoista
 9. Viides kuva ylhäältä.....sitä piti palata katsomaan uudelleen ja uudelleen, hieno. Kiitos muistakin kuvista ja reissukertomuksesta.

  VastaaPoista