29.11.2018

Vielä ehdit kokeilla

Vielä ehdit nauttia marraskuun tarjouksestani uusille asiakkaille. Kun toimitat perjantaihin mennessä tilkkupinnan Töölön Tilkkupajaan tikattavaksi, saat vanun ilmaiseksi. Tämä on ihan rahanarvoinen etu. Voit valita bambu, puuvilla ,polyester tai 80/20 vanun. Ikävä kyllä tarjous ei koske villavanua.

Voit valita mieleisesi tikkauksen tikkausmalleista ja minulla on runsas lankavalikoima.  Näillä eväillä jokainen tilkkutyö vain saa kauniin ja juuri sille työlle sopivan tikkauksen.

28.11.2018

Tilkkupinta, jolle kävi hyvin

Minulla on vain yksi tikkaamaton tilkkupinta ja minulla on sentään todennäköisesti Suomen hienoin tikkauskone. Kuinka monta tikkaamatontoa tilkkupintaa sinulla on..?

Tämä tarina on tikkaamattomasta tilkkupinnasta, jolle kävi hyvin. Tilkkupinta sai odottaa todella kauan ennen kuin se pääsi kaapista käyttöön. Työn oli tehnyt asiakkaani anopin äiti, jonka  asiakkaani ehti tavata vain kerran. Aikojen saatossa asiakkaani sai tämän kauniin tilkkupinnan. Kankaat olivat vanhoja ja hyvinkin erilaatuisia, mutta kuitenkin riittävän hyviä että työn pystyi tikkaamaan. 

Nyt tilkkupinnasta oli tarkoitus tehdä torkkupeitto joululahjaksi 80 vuotiaalle anopille.  Valitsimme pehmeän ja kevyen villavanun ja kauniin tulppaanitikkauksen.  Jotenkin niin kaunis ja liikuttava ajatus että jo iäkäs vanhus saa miniältä lahjaksi työn, jonka hänen oma äitinsä oli joskus tehnyt.




27.11.2018

Ei kahta ilman kolmatta

Huono karma seuraa minua, ensin hieno Berninani rikkoutui matkalla huollosta, Sveitsistä. Eli nyt se on huonommassa hapessa kuin ennen huoltoa, ompelee vain suoraa...

Sitten tikkauskoneen päsähti sekaisin, onneksi siihen löytyi apu lähempää. Ja nyt silitysrauta lopetti höyryttämisen, höyrynappi rikkoontui kokonaan.. Ja tästä aasiansilta silitysrautoihin.

Kysyin maahantuojalta, milloin mahdollisesti nämä ihanat Oliso raudat olisivat tulossa, ja vastaus oli että tammikuun lopussa olisi toimitus. 

Tässä vielä uudelleen KUUMA UUTINEN

Kerrassaan kuumia uutisia, Töölön Tilkkupajasta saa myös Oliso itouch silitysrautoja, niitä mahtavia suorastaan leijailevia, sellaisia joita aina välillä vilahtaa Missouri Star quilt companyn videoilla.  Silitysrautojen toimitus alkaa syyskuussa.

Hyvin monissa tapauksissa rakastan silittämistä, erityisesti tilkkutöiden silittämistä, se on jopa toinen luontoni. Hyvin silitettyä tilkkupintaa on ilo tehdä. Saumat osuvat kohdalleen ja työstä tulee tasainen. Tasaiseksi silitetty tilkkupinta myös tikkaantuu kauniimmin kuin silittämätön.

Silitysraudan hinta on 149 € ja sitä saa  harmaana. Sillä on kahden vuoden takuu ja käyttöohjeet ovat englanniksi ja saksaksi. 220 wattia.

Rauta nousee kosketuksesta, se täytetään sivulta ja siinä on 8 minuutin automaattinen off-kytkentä. Lisäksi siinä on 7 eri höyryvaihtoehtoa. Tämä on tilkkuompelijan unelma. Voit tutustua lisää Olison omalla sivulla.

Voit varata itsellesi oman lähettämällä minulle viestin osoitteeseen tilkkupaja@gmail.com

https://www.oliso.com/shop/tg1100-expert-finish-steam-smart-iron.html



23.11.2018

2 uutta mallia

Olen hyvin karttanut ajatuksen siitä että lähtisin mukaan tähän mustaan perjantaihin ja  henkilökohtaisesti sorruin vain yhteen ostokseen, ostin uuden tyynyn tyttärelleni.

Tämä siis vain sattui tälle päivälle ja tulee tarpeeseen ja  suoraa käyttöön


Lisäksi muistuttaisin kaikkia jotka hautovat valmiita tilkkupintoja kaapeissa. Nyt on hyvä tilaisuus kokeilla ammattimaista LONGARM tikkausta. Kun toimitat peiton marraskuun loppuun mennessä saat valitsemasi vanun ilmaiseksi. Kaksi rajoitusta, koskee vain uusia asiakkaita ja ei koske villavanua. Peitto ehtii vaikka pukinkonttiin. Tikkauksen hinta on 52 €/m2.

22.11.2018

Parit terävät

Kaikki me tilkkutöiden tekijät tiedämme että välillä on aika vaihtaa terä pyöröleikkuriin ja nauttia kevyestä puhtaasta leikkuujäljestä. Mutta miten on saksien laita.

Oma Fiskarsin teroittajani seisoi pitkän aikaa käyttämättömänä hyllyllä kunnes päätin kokeilla mitä se tekisi saksilleni. Ihme ja kumma se teki ihmeitä. Entiset käyttökelvottomat tylsät sakset paransivat juoksuaan huomattavasti ja sellaiset sakset, joita käytän jatkuvasti, leikkausjälki ja ääni oli jälleen rapsakka.

Tässäpä oiva toive pukinkonttiin. Meidän perheessä ei ole enää tylsiä saksia... JEEE.

18.11.2018

Museoon vai kierrätykseen

Sain tikattavakseni ihanan vauvanpeiton. Työ oli perinteinen tilkkutyö mutta osa tilkuista oli brodeerattu ja kehystetty pitsillä.

Isompi sininen on käsinbrodeerattu, suunnilleen 1930 luvulta ja oli Sylvian Amandan kapio. Kangas oli täysin kunnossa ja sitä on käytetty myös työn valkoisissa osissa. Peiton saa Sylvian  Amandan tytöntytöntyttö, Elin Sylvia Amanda.

Mietin tikkaisinko brodeerauksen vai en. Kunnioituksesta olisin halunnut säilyttää sen tikkaamattomana mutta käytännön syistä halusin tikata sen. Varsinkin kun toinen brodeeratuista paloista oli iso, pelkäsin että se repeytyisi ja vahingoittuisi käytössä. Keskustelu kollegojen kanssa vahvisti päätöstäni tikkauksen puolesta.

Pitsit oli ommeltu vain reunasta tilkkupintaan (luonnollisesti) joten käsinompelin pitsin uloimmankin reunan kiinni ettei se tikkauksessa kääntyilisi miten sattuu.

Vaikka tikkaus menee brodeerauslankojen yli, se ei vähennä niiden kauneutta, päinvastoin tekee niistä osan työstä.

Ja mitä olisi isoäiti ajatellut asiasta.. Minä olisin todella iloinen jos joku jossain tulevaisuudessa haluaisi käyttää jotain tekemääni silmiensä iloksi ja hyödyksi. Ei haittaisi vaikka sen yli tikataan. Parempi niin kuin että työni haperoituisi kaapissa käyttämättömänä. Ja isoisoäiti Sylvi Amanda on  varmasti iki-iloinen ja tyytyväinen.





15.11.2018

Seinävaatteen silittäminen

Eilen sattui kurja juttu kun tikkauskoneen puolassa syntyi iso solmu joka jotenkin kiskaisi puolakotelon pois paikoiltaan ja samalla sekoitti koko systeemin. Kone oli armottomasti jumissa mutta onneksi tiesin korjaajan joka korjaa muitakin teollisuusompelukoneita. Soitto hänelle ja aamulla klo 9 kone oli taas kunnossa.

Lisäksi muistutan että kaikki uudet tikkausasiakkaat saavat marraskuun loppuun saakka ilmaisen vanun valinnan mukaan (ei kuitenkaan villavanua).

Tämä eposodi antoi minulle aikaa keskittyä jouluisten seinävaatteiden viimeistelyyn. Ompelin kanttauksen Hullut joulukuuset seinävaatteeseen. Ja koska pidän työstä niin paljon, ompelin kanttauksen kiinni käsin.

Vaikka yleensä tikkauksen jälkeen työt ovat tasaisia,  on moni syitä jotka voivat vaikuttaa siihen että työ ei ehkä ole niin tasainen.

Takakangas voi olla vino, vaikka se olisi kuinka lankasuora. Takakankaassa voi olla eri kankaita (ja saumoja). Niiden kohdalla kankaat elävät. Tikkausta nämä eivät haittaa eikä paljoa tilkkutöiden käytössä. Mutta jos kyse on seinävaatteessa kuprut näkyvät.

Olin tikannut tämänkin tiiviinä vapaana tikkauksena ja takakangas oli yhdestä palasta. Silti työ vähän kupruili kantin ompelun jälkeen joten olin ommellut kantin liian tikkaan.

Suihkutin työn etu- ja takapuolelle vettä ja silitin sen kunnolla höyrylläraudalla painelemalla. Lopuksi laitoin sen lattialle yöksi kuivumaan.  Aamulla työ oli tasainen, ei kupruja

Ps. työ roikkuu epämukavasti vaatekaappien ovenkahvoissa.




Tässä näkyy että työ on harjoituskappale.






13.11.2018

Vähän isompi pannulappu

Viikonloppuna ompeli 2 joulukuusta ja tänään tikkasin ne molemmat ja toisen jopa kanttasin valmiiksi. Kävi kuitenkin niin hassusti että kun etsin sopivaa vanusuikaletta, osui käteeni kummallinen vahva vanu, olin sitä jo aikaisemmin ihmetellyt. Kenen asiakkaan noin tuhti vanunpala on jäänyt tänne. Mutta koska pala oli juuri sopivan levyinen päätin käyttää sen. Näkyisipä sitten tikkaus paremmin. Työn edetessä vanu alkoi tuntua tutulta kunnes tajusin että se oli säästämääni pannulappuvanua.

Hyvä puoli tässä on se että nyt ns seinävaatetta pystyy käyttämään myös rohkeasti pannulappuna tai alustana. Kerralla monikäyttöisempi.

Minulla on tätä pientä ja isompaa versiota myytävänä täällä Tilkkutyömallit

Päätin myös tikata tämän vapaavartisena. Sanon heti alussa että ompelukoneeni kitka on melkein nolla kun se liikkuu työn päällä. Mutta vaatii tarkkaa kättä.  Mutta paloin innosta kokeilla kaikkea mitä tikkauskurssilla opin. Nämä minun kurssit eivät ole pelkkää tietojen hallintaa ja tällä kertaa varsinkin kuuntelin kaikkien huipputikkaajien luennot korvat höröllä.

Toista kuusta en enää jaksanut tehdä free hand tikkauksena vaan tikkasin sen normaalilla reunasta reunaan tikkauksen.

Kuusi on tehty Island batikin suikaleista melkein kokonaan, suikaleissa oli paljon kultaa jo valmiiksi. Tausta  on vaalean harmaata käsityöpuuvillaa.

Halusin tikata jouluruusuja ja lumisadetta.









11.11.2018

Tänään tiedän paremmin

Huom, kaikille uusille tikkauasiakkaille ilmainen vanu (ei kuitenkaan villavanua) kun tilkkutyö on toimitettu marraskuun loppuun mennessä.  

Tein eilen ensimmäisen version pikkujoulukuusesta foundation piecing menetelmällä. Tätä mallia voi tilata minulta ja samoin Add-a-Quarter viivaimia.

Itse tein


Tänään osaan näyttää kuinka tämä tekniikka toimii Add-a-quarter viivaimen alla melkein leikiten.

Minulla on ohuesta paperista kuusen kaikki blokit ja nyt ompelen niihin kankaat. Erikoistyövalineenä käytän Add-a-quarter viivainta ja postikorttia (kiitos lähettäjälle).

Jos paperi on ryttyinen sitä voi myös silittää suoraksi. Pidä myös ratkoja lähellä. Äläkä trimmaa pelkällä kortilla (HUOH, toim huom)

Jotta työstä ei tulisi peilikuvaa kankaat asetetaan paperin nurjalle puolelle. Kankaiden asettelu ensimmäiseen saumaan on vaikein, koska siinä sinulla ei ole vielä valmista kohtaa mihin asettaa seuraava kangas.


Paperissa on koodi GR (= green, vihreä) . Aloitin ompelun alareunasta vaikka toki sen olisi voinut aloittaa myös ylhäältä.


Mittaa että kumpikin kangas varmasti peittää alueensa kun ompelet ne paikoilleen.


Kankaat ommellaan paperipuolelta ompeleella ja mielellään vain paperin osoittaman sauman pituisena. Ompelun jälkeen kankaat silitetään. Ja tässä neuvoisin ettei silityksessä säästeltäisi.



Käännetään jälleen paperipuoli ylos ja nyt trimmataan menosuunnassa seuraavaksi ommeltava sauma,  siis 2GR ja 3GR väinen reuna.

Ja nyt tulee se temppu.

Aseta postikortti merkitylle viivalle ja käännä paperi sen yli itseesi päin. Aseta Add-a Quarter viivain tiiviisti korttiin kiinni ja trimmaa ylimääräiset kankaat pois. Näin lisäsit neljännestuuman saumanvaran seuraavaan ommeltavaan saumaan!




Käännä kangaspuoli nyt ylös ja lisää seuraava vihreä 3GR ja ompele paperipuolelta.



Silitä kangas yläpuolelta ja käännä paperipuoli ylös ja trimmaa nyt menosuunnassa seuraava ommeltava sauma.




Kun olet trimmannut tuon kohdan malli kertoo että seuraavaksi on sauma nro 4:n  vuoro ja siihen tulee valkoinen WH1 /4. sauma

Aseta vaalea kangas oikealle kohdalle, ompele, silitä ja trimmaa 5. sauma Add-a-Quarter viivaimella.




Ja yhtäkkiä sinulla on ensimmäinen blokki valmis.

7.11.2018

3 mallia Jouluksi valmiiksi

Kaksi hauskaa tilkkutyömallia, ns paper piecing, on kaksi suurehkoa joulukuusta. Iso malli on 1,9m korkea ja pienempi reilun metrin korkea.  Kumpikin pussi sisältää kaksi paperimallia. Kuuseen voi ommella nappeja ja niihin voi ripustaa vaikka oikeita joulukoristeita. Vaikka led valot 😄

Lisäksi auttaa jos sinulla on add-a-quarter viivain. Minulla on niitä vielä joitakin myynnissä, lyhyt 6'' on 12 € ja pitkä 12'' on 15 €. Löytyvät täältä Creative grids ja muut viivaimet

Iso joulukuusi 15 €
Sisältää 2 samaa mallia
Koko tuumissa  26,75'' x 76,75''
Pieni joulukuusi 12  €
Sisältää kaksi samaa mallia
Koko tuumissa 17'' x 41''























Jos tulee kiire, voit lähettää minulle kuuset tikattaviksi.

Tästä hauskasta kuusesta kerroin jo eilen. Mallia on minulla myytävän 6 € kpl

Hullut kuuset 6€
Ohje on englanniksi mutta visuaalinen havainnointi melkein riittää. Ehkäpä juuri siksi omat kuuseni huojuvat tuulessa.

5.11.2018

Ei mikään kaunotar

Tämä mattomalli on ollut varmaan jo vuoden tukkuliikkeeni suosituin malli.. en tosin tiedä mistä se kertoo, tukkuliikkeestä vai matosta. Joka tapauksessa vieraillessani jo aiemmin raportoimassani tilkkutyönäyttelyssä West Palm Beachillä, jokaisessa myyntipisteessä oli tämä matto esillä ja siellä myytiin puuvillarullia ja ohjeita.

Omat tarvikkeeni ovat siis vain odottaneet aikaa ja viikonloppuna sitä löytyi. Tässä itse matto: Ei ole mikään kaunoitar.




Valitsin  Island Batikn Mauntain's Majesty -suikalepakkauksen jota minulla on vielä yksi myytävänä. Lisäksi tarvitsin 2 kappaletta Katahdin 100% puuvillarullaa. Yhdessä rullassa on 25 jaardia ja suikaleen leveys on 2,5 tuuman. Tietysti tätä vanua voi ommella myös jämistä, mutta suosittelen tasalevyistä rullaa, Tilkkupajassa 15,50 €.

Puuvillarulla 15,5

Klipsit 10€


Lisäksi minulla oli klipsejä, jotka auttoivat suikaleen kääntämisessä. Ja tietysti ohjekirjanen.

Youtubessa on kuitenkin niin paljon ohjevideoita että en oikeastaan tarvinnut itse ohjetta. Pari asiaa haluan kuitenkin lisätä itse prosessiin.

Luulin olevani fiksu ja ompelin batiikkisuikaleet yhteen siinä järjestyksessä kuin suikaleet olivat. Lopussa matto on kuitenkin niin iso että vaikka kaksi samanväristä suikaletta oli ommeltu yhteen, ei se riittänyt kiertämään koko mattoa. Kannattaa siis yhdistää leveämpiä raitoja ompelemalla samanvärisiä suikaleita enemmän yhteen. Ja ehkä toteuttaa pehmeitä värinvaihtoja, ettei vaihto näy niin paljon. Nyt ruskean vaihto turkoosiksi tekee matosta vänkkyrän näköisen.

Suikaleet käännetään kuin leveäksi kanttinauhaksi vanun kanssa ja ommellaan. Olisi kannattanut ommella oikeastaan suikaleen ulkoreunasta, nyt ompelin aika keskeltä. Suikaleeseen syntyi yksi ylimääräinen turha rantu.

Ompelu vie oman aikansa ja tulos voi silti olle kupera tai kovera tai molempia. Kun valmiille matolle näyttää silitysraudalla kuka käskee ja komentaa, asettuu matto nätisti lattialle.

Lopuksi sanon että olen oikein tyytyväinen tähän ensimmäiseen mattooni. Nyt voin leikata vaikka sinisen maton siniseen kylpyhuoneeseen. Tilkkupajan eteiseen teen roosa, koska siellä on antiikkinen roosa kristallikruunu. Aaah niin paljon suunnitelmia. Maton alle laitan palan liukuestemattoa Ikeasta.