27.5.2015

En malta olla jatkamatta

Tilkunviilaajan ajatuksia tikkauksesta. Arvosta kaikkein eniten käsintikkausta, mutta luoja paratkoon kuinka suuritöistä se on. Olen tikannut 3 isoa peittoa käsin, joten kokemusta on sen verran.

Ikävä kyllä minulla ei ole paljoakaan hyvää sanottavaa vapaasta konetikkauksesta, koska olen itse siinä  niin tavattoman huono. Tiedän että se on kovasti muotia nyt, kaikki haluavat opettaa ja oppia sitä. Toisaalta en ole vapaata konetikkausta koskaan edes harjoitellut ja kauniin jäljen aikaansaaminen vaatii jatkuvaa harjoittelua. Edes BSC-jalka ei tuonut minulle apua vaan tikkaukseni olivat töksähteleviä ja ikävän näköisiä. En voi myöskään syyttää ompelukonettani, sillä siinä oli paljon 'kaulaa'. Siksi päädyin hankkimaan long-arm tikkauskoneen.

Long-arm tikkaus on parhaimmillaan isojen pintojen tikkauksessa.

Sekä takakangas, vanu että  tilkkupinta asettuvat tasaisesti toisiinsa nähden ja mitään venytyksiä tai vedätyksiä ei tule. Jos tilkkupinnassa on heittoja kehysten tai itse ompelun suhteen, häviävät ne tikatessa. Isoa aluetta tikatessa kankaita on helpompi manipuloida ja mahdolliset virheet vain katoavat.

Long-arm tikkaus mahdollistaa myös isot kuviot, jolloin tikkauksesta ei tule liian tiivistä.

Kantin ompelu on helppoa, koska tilkkutyön reuna on  harsittu ja tasainen. 

Tikkauskuvioita on loputtoman paljon ja lisää syntyy koko ajan.

Töölön Tilkkupaja on nyt kolme vuotta ja koko ajan edelleen opin lisää koneestani ja tikkaamisesta. Kuten jo aikaisemmin olen sanonut, olen hyvin onnekas ja onnellinen että saan tehdä tätä työtä. Parhaimpia tukijoitani ovat perheeni ja ihanat asiakkaani. Yritän aina tehdä parhaani jotta lopputulos olisi loistava, joskus se on suorastaan taikuutta!


3 kommenttia:

  1. Soile, sun tikkaukset parantavat peiton, kuin peiton. Tärkeintä tikkauksessa on se, että tikkaus sopii käyttötarkoitukseen. Suurilinjainen all over tikkaus pitkäkätisellä sopii parhaiten isoihin peittoihin. Pienehköt seinätekstiilit, sohvatyynynpäälliset, kassit ja liinat jäykistyvät sopivasti tiheällä vapaalla konetikkauksella, mutta niin tikattu peitto ei juurikaan taivu. Käsintikkaus on ylimainostettua. Olen tikannut käsin monta peittoa enkä pitänyt koskaan lopputuloksesta enkä oikeastaan muidenkaan käsintikkaustuloksista. Katkoviiva näyttää niin keskenräiseltä.

    VastaaPoista
  2. On se kyllä mukava kun on mahdollista tuoda sinulle noita peittoja. Kaikkia ei halua eikä jaksa tikata itse. Joskus pelkää, että pilaa onnistuneen työn tikkaamalla sen itse huonosti. Aina on ollut onnistunut lopputulos!

    VastaaPoista
  3. Olin omasta tikkauspostauksestani unohtanut käsintikkauksen kokonaan! Ihme juttu, tai ei ehkä niinkään, kun en tikkaa käsin kuin äärimmäisen pakon edessä. Longarm-tikkaus on tosiaan mahtava valinta isoihin tilkkupintoihin!

    VastaaPoista