20.2.2016

Tilkkutyötarina

Marraskuisena pimeänä iltana Tilkkupajaan astui keski-ikäinen mies joka halusi tilata tilkkutyön, parisängynpeiton. Ensimmäinsellä vierailukerralla päädyimme aika linjakkaaseen malliin ja asiakkaani jäi hauduttelemaan asiaa. Tilaus tuli tammikuussa. Työn tuli olla hyvin samanlainen kuin mallikirjassa. Täytyy sanoa etta ihailin hänen rohkeuttaa sillä selvästikin hänen oli vaikea hahmottaa sitä miltä työ oikeasti tulisi näyttämään.

Ensimmäiseksi tilasin kankaat, lisää vihreää, harmaata ja luonnonvalkoista ja tarpeeksi vaihtoehtoja. Ja kun kankaat tulivat, leikkurini oli terävä!!

Blokit olivat aika yksinkertaiset ja aluksi ompelinkin niitä sattumanvaraisesti.. Eihän se niin mennyt. Jokainen blokki piti koota tietyllä tavalla.

 
Kun blokit olivat valmiita alkoi niiden paikoilleen sommittelu eikä sekään menny miten sattui. Jotta zikzak kuvio tuli kunnolla esille, täytyi kankaiden vahvistaa sitä. Jos kankaat olivat aivan sekaisen, työ näytti... tilkkutyöltä. Mutta kun samat värit laittoi kulkemaan jonossa, kuvio selkeni ja vahvistui.

Loppu olikin sitten pelkkää ompelua.

Kehyskankaiden valinta oli helppoa, koska en halunnut niiden vievän huomiota itse raikkaalta tilkkupinnalta. Kehyksiä oli kolme ja laiska kun olen päätin ystäväni Leenan kannustaman tehdä jiiri-kulmat. Vaihtoehtona olis ollut mittailla, ommella ja silittää kolmet kehykset. EI kiitos.


Kehysten laitto sujui kuin tanssi, kannustan. Kannattaa kuitenkin olla huolellinen, säästyy paljolta vaivalta. Silitys, nuppineulat ja harsinta oli pieni vaiva verrattuna kolminkertaiseen pyörityssirkukseen.


 
Painotan aina kauniin takakankaan merkitystä ja tähänkin työhön valitsin varastostani kauneimman kankaan, kauniin kiiltäväpintaisen uutukaisen, pehmeän pellavan värisen kankaan. Lisäksi ompelin 24 lisäblokkia ja niistä kauniin tuplarivin taakse.
Kokosin takakankaan seuraavaasti. Leikkasin kaksi täysileveää palaa kangaspakasta. Ensimmäisen palan halkaisin taitoksen kohdalta kahtia.

Takakangas oli siis täysileveä ja kankaat koottu ylhäältä alas 55 cm +koristeraita + 110cm + 55cm. Nyt peittoa näyttää hauskalta takaakin ja sitä voi pitää molemmin puolin.

Tikkaus ja langanvalinta. Päätin säästää miesparan siltä vaivalta ja tein itse valinnat. Koska pinta oli niin moderni, valitsin ihan perus scribblen, joka on notkea ja nuorekas. Lankana kiiltäva vaalean kahvin värinen.Kantissa käytin ulommaista harmaata kangasta. Vanu 80/20 (puuvilla / polyester)

Peiton koko 2,42cm x2,42cm. Ehdottomasti yksi hienoimmista töistäni.


15 kommenttia:

 1. Kylläpä herralla on ollut hyvä maku:) ja kauniiksi olet peiton viimeistellyt.

  VastaaPoista
 2. Kylläpä herralla on ollut hyvä maku:) ja kauniiksi olet peiton viimeistellyt.

  VastaaPoista
 3. Hienostunut ja moderni peitto, upea!

  VastaaPoista
 4. Missä tommosia herroja kasvaa, kelpais tännein. ;) Ja sisnä olet kylla upean peiton hänelle saanut aikaan.

  VastaaPoista
 5. Yksinkertainen on kaunista, ja yksiväriset kankaat ovat aina upeita. Tosi hieno työ!

  VastaaPoista
 6. Aivan upea ja kuitenkin aika helponn näköisistä blokeista tehty. Pidän kovasti tästä työstä.

  VastaaPoista
 7. Kiitos tarinasta, upea lopputulos!

  VastaaPoista
 8. Hieno, graafinen tilkkupeitto! Hyvin löysit kankaat, joilla sait mallin mukaisen fiiliksen tilkkupintaan. Mahtoi mies olla tyytyväinen noin hienoon työhön!

  Se ei kyllä käynyt ollenkaan selväksi, miten jiiriin ommellut kehyskaitaleet on helpompi toteuttaa kuin ihan vain suorat. :-o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompelin kolme kehyskangasta valmiiksi yhdeksi kehyssuikaleeksi, jolloin tein vain kerran yhden jiiri jokaiseen nurkkaan. Halusin välttää kolminkertaisen työn, jolloin olisin ommellut jokaisen kehyksen erikseen, mitannut, ommellut ja silittänyt.

   Poista
 9. Upean maskuliininen työ! Kertoiko asiakas miksi halusi juuri tilkkupeiton?

  VastaaPoista