17.1.2014

Vinkkejä

Tässä pari vinkkiä onnistuneelle tilkkutyön tikkaukselle.

Tikatessa olen huomannut, että on pari vaihetta, jotka oleellisesti voivat vaikuttaa tikkauksen onnistumiseen.

1. Poikittain oleva sauma takakankaassa varmistaa sen ettei työhön tule kiristymiä eikä löystymiä. Voit silti rakentaa tilkkutyön useista paloista pysty- ja vaakasaumoin.

2. Hulpiot eivät haittaa takakankaan reunoissa ja jos ne ovat turhan kireät suhteessa muuhun kankaaseen, voin helposti napsia niihin pieniä vakoja, jollon kireys tasoittuu muun kankaan kanssa.

Hulpio saumassa, varsinkin pystysuunnassa, voi tehdä pahaa jälkeä tikkaukselle.

3. Tilkkupinnan kehyksiä tehdessäsi on tärkeää mitata työ tilkkupinnan keskeltä eikä niinkään reunoilta. Tämä varmistaa sen että kehyksiin ei kerry liikaa kangasta. Tikkauksessa työ liikkuu *pienimmän tekijän* mukaan pituussuunnassa eikä tilkkupintaa ei voi venyttää.

Tilkkutyö on taidetta eikä tiedettä. Tilkkutyöt ovat käsityötä ja niissä saa ja täytyy näkyä käsityön leima. Pienet vinkit auttavat niistä tulemaan vieläkin ihanampia.

3 kommenttia:

  1. Varsinkin moderneissa tilkkutöissä näkyy nykyään enemmänkin sääntönä kuin poikkeuksena olevan takakankaan kokoaminen osista: yli jääneistä kankaan lopuista jne. Silloin saumoja menee takana usein sekä pituus- että vaakasuunnassa. Miten tikkauskone niihin mahtaa suhtautua?

    VastaaPoista
  2. Takakankaan voi koota palasista. Toivottavaa olisi ettei paksuudet vaihtelisi, vaikuttaa langan kireyteen. Pysty- ja vaakasuoria saumoja saa olla. Ei onglema. Ongelma on vain jos on yksi pystysuora sauma ja jos siihen saumaan on jätetty hulpioreuna.

    VastaaPoista