19.2.2014

Langan suuntaan ja toiseenkin takakappaleessa

Ensimmäiseksi haluan sanoa että tikkauksen kannalta on ihan ok tehdä taustakappale useasta tai erittäin useasta kangaspalasta. Mutta tikkauksen kannalta edullisin vaihtoehto on aina, jos takakangas koostuu yhdesta kappaleesta.

Ongelmia voi alkaa ilmetä, jos kankaat ovat eri paksuisia tai jos niiden langansuuta vaihtelee.  Esimerkki ensimmäsisestä, takakangas on yhdistelmä ohutta  ja oikein paksua  puuvilla. Ongelmat esiintyvät langan kireyden alueella. Esimerkki jälkimmäisesta, takakangas koottu yhdistäen kangasta pysty ja vaakasuoraan. Ja nyt tarkoitan isoja pintoja.

Jos takakangas on koottu taitavasti useista pienistä tilkuista, silloin langansuunnan aiheuttamat kireyserot katoavat. Mutta jos takakangas on tehty esim kolmesta kappaleesta, yksi pitkä loimen suuntaisesta leikattu ( ei jousta) ja sen vierellä kuteen suuntaisesti leikattuja kappaleita( joustava) on aika todennäköistä, että tilkkupinta alkaa kiristää jossain vaiheessa, eikä tikattu tilkkutyö ole enää suora.

Mutta kun tämän tietää ja asian hyväksyy, voi takakankaan koota haluamallaan tavalla ja lupaan tehdä, kuten aina, parhaani tikkauksen osalta. 

1 kommentti:

  1. Ja vinoon leikattu joustaa vielä hirmuisesti enemmän. Mutta sellaista tuskin kukaan tarjoaa taustakankaaksi.

    VastaaPoista