3.6.2017

VINKKILINKKI: Suoraan ja vinoon

Kun itse myös ompelen tilkkutöitä arvostan ja kunnioitan kaikkia niitä, jotka oikeasti leikkaavat kankaansa lankasuoraan. Itselleni riittää kun kangas on leikattu suoraan. Ommellaanhan tilkkutöitä täysin vinoonkin leikatuista kankaista.

Vino kangas voi kuitenkin yllättää sillä sen reuna venyy melkein niin pitkään kuin vain venyttää. Siksi työn kanssa kannattaakin olla tarkkana. Ihan ompeluvaiheessa ja varsinkin valmiina on syytä varoa ettei tilkkutyötä esittele ja venytä reunoja nostamalla sitä reunoista. Silitys on tehtävä varoen.

Varsinkin kehysten mittauksen kanssa on oltava AINA erityisen huolellinen.

Mittaa työ vain keskeltä, vaikka paristakin kohdasta, niin saat luotettavampaa tietoa reunan pituudesta kuin jos mittaat vain itse reunasta. Merkkaa kehykseen ja tilkkupinnan reunaa keskikohta ja kiinnitä kehys keskelle reunaa. Kiinnitä kehyksen alku ja loppupää ja sitten loput tasaisesti nuppineuloilla. Vaikka tikkaisit työn itse, tämä vaivannäkö palkitsee tekijänsä!!!

Olen irrottanut useammat kehykset ja ommellut ne oikean mittaisina takaisin.

Kauniin tasaisen tikkaaminen on mahdotonta kun ylimääräistä kangasta on näin paljon. 

Lisäksi kysyisin kannattaako kapeaankin kehykseen ommella vino jatkosauma. Mielestäni ei kannata. 

2 kommenttia:

  1. Hyviä huomioita! Minun viimeisimmässä työssäni oli osa reunoista vinoja ja niinpä työ oli 2,5cm leveämpi ala- kuin yläreunasta. Onneksi mittasin! Työssä ei ole kehyksiä joten leveysero ei muuten haittaa, mutta taiteltuna tilkkupeitto on ikävän sekava, kun nyytti ei ole siisti.

    VastaaPoista
  2. Hei, sen vähän, mitä tilkkutöitä teen, pyrin aina leikkaamaan lankasuoraan, millintarkka nyhertäjä taidan olla. Siksi itseäni raivostuttaa, että kangaskaupat katkaisee kankaat repimällä. Kude ja loimi vääntyvät silloin toisiinsa nähden vinoon, eivätkä oikene kastelemalla ja silittämälläkään. Kun loimi ja kude eivät ole kohtisuoraan toisiinsa nähden, on mahdotonta leikata kappaleet lankasuoraan. :(

    VastaaPoista